No comments yet

A település földrajza

A település földrajzaBekölce Heves megye északi részén, a Pétervásári-dombságon, a Bükk hegység lábánál, fő forgalmi úttól 4-6 km-re található kisközség. Egertől 23 km-re, Szilvásváradtól 12 km-re fekszik. Közúton közelíthető meg a 25-ös főúton, a legközelebbi vasútállomás a Füzesabony-Putnoki vasútvonalon Bélapátfalva. A legközelebbi városok: Ózd, Pétervására, Eger, Borsodnádasd, Bélapátfalva. Ez a település a Bekölce-patak melletti kisközség a hozzátartozó Baksa tanyával (ma lovas tanya).

A települést magas dombok veszik körül, igen szép látványt nyújtva a faluba érkezőnek. Határában lévő legmagasabb pont Magos hegy, melynek tengerszint feletti magassága 456 m. Növényzetét bükkösök, tölgyesek egyaránt jellemzik. Erdős területek és füves dombhátak váltogatják egymást, ahol újra megjelentek a tájra jellemző őshonos vadvirágok, növényfajok, sőt a Bükkre jellemző vadállomány mindinkább közelebb húzódott a falu határához. A település a nyugatról keleti irányba folyó Bekölce-patak két oldalán fekszik. A faluhoz tartozik még a falu határában keletkezett két volt uradalmi tanya, Kalakú és Baksa.

Az éves csapadék 600-640 mm, az átlagos középhőmérséklet 8-8,5 oC, a napsütéses órák száma 1800-1900. A tengerszint feletti magasság közelítőleg 400 m. A Bekölce-patak a falun folyik át.

Növényzetét bükkösök, tölgyesek jellemzik, nagyvadak, madárfajok megtalálhatóak benne. Erdőterülete 53%. Talaja barna erdőtalaj.

Post a comment